Γιώργος Γριντέλας: Πώς επιβιώνει στη φύση ο περιβόητος camper του TikTok
Όπου γης και πατρίς. Εδώ και δύο χρόνια ταξιδεύει ανά την Ελλάδα με μια μοτοσικλέτα κι ένα σακίδιο στο οποίο χωράει όλο του το βιος. Κατασκηνώνει σε δάση, μετατρέπει σπηλιές σε προσωρινό του σπίτι, μαγειρεύει σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε βράχους, ξέφωτα ή αμμουδερές παραλίες. Έχει ελαχιστοποιήσει όλα του τα έξοδα κάνοντας, βέβαια, μια ζωή η οποία μοιάζει στους περισσότερους από εμάς να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, για τον ίδιο όμως είναι υπεραρκετά. Παράλληλα, δίνει συμβουλές για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο κοντά στη φύση και σε όσα αυτή παρέχει ελεύθερα στον άνθρωπο. O λόγος για τον 34χρονο Γιώργο Γριντέλα με καταγωγή από την Πάτρα, τον πιο πολυσυζητημένο camper του ελληνικού TikTok. Ποιος πραγματικά είναι; Πώς επιβιώνει μόνος του στη φύση; Πώς τρέφεται; Kαι τι είναι αυτό που κάνει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες να παρακολουθούν τα βίντεο που αναρτεί;
«Η μοτοσικλέτα είναι ένα όχημα που δεν φανταζόμουν ότι θα αποκτούσα.Την απέφευγα για λόγους ασφαλείας. Τελικά, τα "Ημερολόγια μοτοσικλέτας" του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα μου έδωσαν μια διαφορετική οπτική, εμπνεύστηκα από τις περιπέτειες και τη γεμάτη εμπειρίες διαδρομή που ακολούθησε στη Λατινική Αμερική, κι έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω κι εγώ τα δικά μου ημερολόγια μοτοσικλέτας» λέει ο Γιώργος στην ATHENS VOICE. Αν κι έχει σπουδάσει μηχανολόγος, μέχρι πρότινος ασχολούνταν με τον αγροπτηνοτροφικό τομέα, ώσπου συνειδητοποίησε πως η φύση τον συγκινεί πολύ περισσότερο από τον αστικό τρόπο ζωής και αποφάσισε να αφοσιωθεί στα ταξίδια. «Κατάλαβα πως τα ταξίδα διευρύνουν τη συνείδησή μου. Εννοώ τη νοητική δυνατότητα ενός ατόμου, που επιτρέπει με τη βοήθεια των αισθήσεών του, να γνωρίζει και να κατανοεί τον εαυτό του, το περιβάλλον του, αλλά και όσα συμβαίνουν μέσα και γύρω του. Πέρα από αυτό όμως, έχω περιέργεια! Μου προκαλεί απίστευτο ενδιαφέρον η αλληλεπίδραση και η παρατήρηση άλλων τοπίων και ανθρώπων από αυτά που το μάτι μου έχει συνηθίσει. Το να ζεις στη φύση για εμένα λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, συγκρίνοντάς το με τον κανιβαλισμό των στοιβαγμένων ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα και παράλληλα αποτελεί πρόκληση που επανεκκινεί τις αισθήσεις – την ακοή, την όσφρηση... Πολλοί που μιλούν για 5άστερα ξενοδοχεία ίσως δεν έχουν ζήσει το να είσαι ξαπλωμένος το βράδυ στην όχθη μιας λίμνης και να βλέπεις τον γαλαξία. Αλλά στην τελική, ό,τι επιθυμεί ο καθένας!»
Το σακίδιο του Γιώργου ζυγίζει περίπου 40 κιλά και μέσα σε αυτό καταφέρνει να χωρέσει όσα χρειάζεται στα ταξίδια του προκειμένου να διανυκτερεύσει στη φύση. Κάθε φορά που εντοπίζει ένα κατάλληλο σημείο για να κατασκηνώσει, στήνει το νοικοκυριό του, φτιάχνει ένα αυτοσχέδιο σπίτι, μαγειρεύει τα γεύματά του, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αφήνει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Πώς ταξιδεύει και πώς επιβιώνει, όμως, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες;
«Το σακίδιό μου χωράει όσα χρειάζομαι – αρκεί να έχεις κουράγιο όταν χρειαστεί να περπατήσεις φορώντας το στις πλάτες σου. Πολλές φορές έχω και δεύτερο σακίδιο –ανάλογα με το πόσες ημέρες θα μείνω κάπου– το οποίο το φοράω μπροστά και λειτουργεί σαν αντίβαρο. Eκεί έχω τον υπνόσακό μου, τη σκηνή, ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής, φακούς, το ηλιακό panel της Nitecore για να φορτίζω τις συσκευές μου, δύο μεγάλα powerbanks και drone για λήψεις που έχουν ενδιαφέρον. Επίσης, πάντα έχω μαζί μου τσεκούρι, πριόνι, πτυοσκάπανο, σχοινί και ένα μικρό φαρμακείο. Και εννοείται την κατσαρόλα μου, μια εστία φλόγας, τρόφιμα, υπόστρωμα σκηνής, στρώμα ύπνου, τη λάμπα πετρελαίου, παγούρια νερού, την κούπα μου και ένα κιτ επισκευής ελαστικών.
»Αφού δεν γίνεται να μεταφέρω ψυγείο, πάντα κουβαλάω τρόφιμα όπως φακές, ρύζι, φάβα, ζυμαρικά και αποξηραμένα φρούτα (για παράδειγμα, χουρμάδες, σύκα και σταφίδες). Φρούτα και λαχανικά εποχής συνήθως θα βρω στις κοντινές περιοχές που έχω κατασκηνώσει οπότε μπορεί να προμηθευτώ από εκεί. Συχνά και ανάλογα την εποχή βρίσκω και μανιτάρια τα οποία δεν συνιστώ σε κάποιον που δεν τα γνωρίζει.
»Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, με αυτές δεν πρέπει να παίζεις! Το ανθρώπινο είδος κατασκεύασε οικίες για να του προσφέρουν άνεση και προστασία. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορείς βέβαια να ανταπεξέλθεις και σε δύσκολες συνθήκες, όπως κρύο ή βροχή. Όταν είσαι στη σκηνή και βρέχει είναι πολύ όμορφο συναίσθημα. Εάν όμως τα πράγματα αγριέψουν, θέλει προσοχή. Η μανία της φύσης μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε πόλεις, εάν λάβουμε υπόψη τις σφοδρές νεροποντές που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα μας με αρκετά θύματα».
Με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής ο Γιώργος έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος διαβίωσής του στο ελάχιστο δυνατό. Έχει αποβάλει το άγχος των φουσκωμένων λογαριασμών, επιλέγει να απέχει από το καταναλωτικό ρεύμα της εποχής, ενώ ακόμα και το σπίτι που διατηρεί ως βάση του στην Πάτρα σκέφτεται να το αφήσει καθώς το επισκέπτεται πλέον σπάνια. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, χρειάζεται κάποια χρήματα για τις βασικές προμήθειες, τα καύσιμα της μοτοσικλέτας, αλλά και για να υπάρχουν σε περίπτωση ανάγκης. Πώς τα βγάζεις πέρα χωρίς να εργάζεσαι σε καθημερινή βάση;
«Τα καταφέρνω ξοδεύοντας λίγα και μόνο για τα απαραίτητα. Σαφώς και εργάζομαι, αλλά έχω επιλέξει να δουλεύω λιγότερο και να ζω περισσότερο. Μπορούμε να ζήσουμε και με λιγότερα χωρίς να στερούμαστε τα απαραίτητα. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο καταναλωτισμός είναι μέρος των δυτικών κοινωνιών. Για εμένα ο καταναλωτισμός είναι εκτός του τρόπου σκέψης μου. Πολλές φορές στα μέρη όπου πηγαίνω μου γίνονται προτάσεις εργασίας και φυσικά αρπάζω την ευκαιρία για να βγαίνουν τα έξοδα των μεταφορικών μου κυρίως. Έχω απασχοληθεί, για παράδειγμα, σε αγροτικές δουλειές και στον τομέα της εστίασης. Υπάρχουν μέρες, όταν είμαι έξω, που την βγάζω με 1-2€ την ημέρα ή και με μηδέν ευρώ».
Σε πολλά από τα βίντεο που αναρτεί, δείχνει πώς επιβιώνει με τα ελάχιστα και με τη βοήθεια των δώρων της ελληνικής φύσης. Μικρά hacks, θα λέγαμε, που συγκεντρώνουν έως και ένα εκατομμύριο προβολές, παράλληλα με εκατοντάδες διαφορετικά σχόλια από χρήστες οι οποίοι πότε τον επιδοκιμάζουν και πότε φαίνονται καχύποπτοι απέναντί του, σε κάθε περίπτωση όμως εκδηλώνουν μεγάλη περιέργεια για το συγκεκριμένο lifestyle και τις ευφάνταστες ιδέες του Γιώργου για εξοικονόμηση χρημάτων. Μερικές φορές, για παράδειγμα, παρουσιάζει πώς μπορεί κανείς να φορτίσει μια συσκευή χρησιμοποιώντας τον ήλιο αντί για ηλεκτρικό ρεύμα ή πώς μπορεί να τραφεί με τρόφιμα που φαινομενικά είναι ακατάλληλα – όπως οι εξωτερικά μαυρισμένες μπανάνες που καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ είναι καταναλώσιμες. Το σημαντικό γι' αυτόν όμως, είναι μέσα από τις πλατφόρμες του στα social media να προωθήσει τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.
«Δεν είμαι κάποιος γκουρού ή ειδικός σε αυτό που κάνω, απλά έχω εμπειρία και όσο ζω μαθαίνω. Εάν κάτι προσπαθώ να περάσω στον κόσμο που με παρακολουθεί είναι το μήνυμα της ανθρωπιάς, του σεβασμού, της αγάπης και της αλληλεγγύης. Να μη σταματήσουμε να είμαστε άνθρωποι για τον άνθρωπο. Να δείχνουμε αμέριστη προσοχή στα παιδιά, το μέλλον των κοινωνιών.
»Δεν περίμενα αυτό το μέγεθος της απήχησης στο ΤikTok. Λαμβάνω αρκετά μηνύματα πέρα για πέρα ενθαρρυντικά και διαπιστώνω πως παροτρύνω ανθρώπους να βγουν "από το κλουβί" και να ζήσουν. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτό που κάνω και ταξιδεύει, έστω και νοητά, μαζί μου – εξού και το moto μου: trip with me. Με συναντά στον δρόμο και θέλει να πούμε δυο κουβέντες ή να βγάλουμε μαζί μια φωτογραφία. Θέλω να σταθώ όμως και σ' αυτά που λένε κάποιοι, όχι τόσο όσον αφορά μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων οποίοι γράφουν ανώνυμα σχόλια μίσους και βγάζουν συμπεράσματα χωρίς καν να με γνωρίζουν, αλλά στα σχόλια εκείνων που θα ήθελαν να συμπεριφέρομαι όπως αυτοί προσδοκούν. Λόγο του τρόπου ζωής μου, του παρουσιαστικού και των ιδεών μου, θέλουν να ταιριάζω στα δικά τους πιστεύω. Αριστερό ή δεξιό, vegan ή vegetarian, να έχω συγκεκριμένα θρησκευτικά πιστεύω και πολιτικές πεποιθήσεις που να ταιριάζουν με τις δικές τους. Όταν αντιληφθούν πως δεν είμαι αυτό που είχαν πλάσει με τη φαντασία τους, δυσανασχετούν. Στη μέχρι τώρα ζωή μου έχω κάνει όλα όσα ήθελα εγώ να κάνω, όχι όσα ήθελαν οι άλλοι».
Ο Γιώργος ταξιδεύει χωρίς χάρτη και συγκεκριμένο προορισμό, ανάλογα με τη διάθεσή του, πότε σε ορεινούς προορισμούς και πότε σε παραθαλάσσιους, από τα πυκνά ελαττοδάση και πευκοδάση σε παραλίες και φαράγγια. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα Κύθηρα, στη Σαμοθράκη και στη Γαύδο, ενώ έχει επισκεφτεί και πολλούς βαλκανικούς προορισμούς. Δεν νιώθεις μοναξιά όταν ταξιδεύεις solo; Και τι λένε οι δικοί σου άνθρωποι για τον ασυμβίβαστο τρόπο ζωής σου; τον ρωτάμε.
«Τα έχω βρει με τον εαυτό μου και μου είμαι πάρα πολύ καλή παρέα. Μπορεί να έχω επιλέξει έναν μοναχικό τρόπο ζωής και ερημιτισμού, αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ κοινωνικός. Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο να μπορεί να μείνει μόνος και να αναπτύξει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον εαυτό του για το ποιος είναι, πού πάει, τι πραγματικά θέλει, τι τον βασανίζει και τον απασχολεί. Οι δικοί μου άνθρωποι είναι στο πλευρό μου και δεν τους φαίνεται περίεργος ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο ζω επειδή ξέρουν πως αγαπώ τη φύση και είμαι μέσα σε αυτή από παιδί. Είναι υπερήφανοι όχι επειδή με αναγνωρίζει ο κόσμος στον δρόμο, αλλά επειδή έχω χτίσει τη ζωή μου από το μηδέν χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από αυτούς, καθώς είμαι τέκνο της εργατικής τάξης και όχι γόνος πλούσιας οικογένειας με εισοδήματα και περιουσία. Ξέρουν πως όταν βάζω στόχους, τους φτάνω μέχρι την κορυφή με μόνο μέσο το πείσμα μου. Τώρα, στην ερώτηση για αν θα ήθελα να το κάνω όλο αυτό με παρέα, απαντώ ότι θα έπρεπε να ήταν πάρα πολύ ταιριαστή παρέα με εμένα, αλλιώς όχι. Είναι όμορφη η συντροφικότητα, η λάθος συντροφικότητα όμως είναι καταστροφή».
Περισσότερα για τα ταξίδια του Γιώργου Γριντέλα, τις περιπέτειές του στη φύση, αλλά και συμβουλές για ελεύθερο camping μπορεί να δει κανείς και στην ιστοσελίδα του GRINTELAS motorcycle diaries. «Είναι μια προσωπική παρακαταθήκη που θέλω να αφήσω σε εμένα, να τη διαβάζω όταν και εάν δεν θα μπορώ πλέον να κάνω πράγματα, αλλά και σε όσους με νιώθουν. Δεν θέλω απλώς να περιγράψω μέρη, θέλω, όσο μπορώ, να δουν οι άλλοι μέσα από τα δικά μου μάτια πώς βλέπω τον κόσμο. Να καταλάβουν πως η ζωή είναι ένα σύντομο ταξίδι και πως θα πρέπει να νιώθουμε τυχεροί που γεννηθήκαμε».
*Φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Γριντέλα.
Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ.
Comentarios